How to identify

Also known as the peewit in imitation of its display calls, its common name describes its wavering flight. Its black-and-white appearance and round-winged shape in flight make it distinctive, even without its splendid crest. This familiar Farmland, bird has suffered significant declines recently and is now a Red List species.

Call

Lapwing

Patrik Åberg / xeno-canto

Key features to look out for:

  • Long crest on the back of the head 
  • Black upper parts 
  • Green and purple highlights 
Lapwing waking across grass looking for food.
Lapwing
Did you know?

The name ‘lapwing’ relates to the way they fly – zigzagging through the skies. In the breeding season, the males really go to town with a tumbling and zooming flight to impress the females. 

Conservation status

Sadly, numbers of Lapwings have declined by 56% between 1995-2024. Part of this decline is due to changes in agriculture, so we’re working with farmers to create the best possible conditions for them to thrive. This involves maintaining suitable nesting habitats, and looking out for Lapwing nests when using large machinery. 

Bird of the Year!

Yes, you better believe it, Bird of the Year (BoTY) is back for 2026!

Returning semi-finalist the Lapwing is back in the running, but can it claim the crown? Vote now for your 2026 bird of the year!

Where and when to see them

Difficulty rating - Easy

Lapwings breed between mid-March and June. They nest on spring-tilled arable land or on short grassland with a low stocking rate. Birds with arable nests often walk their chicks onto grazed pasture to feed.

Lapwings feed mainly on earthworms, leatherjackets, insects and their larvae. They generally feed where they can find lots of these, such as in grazed pasture. Wet grassland is a particularly important source of food.

A lone Lapwing chick stood in a meadow.
Lapwing Chick
Co-operation Across Borders for Biodiversity

Peatlands, wet grasslands and machair provide vital homes for a range of wildlife, including Lapwings, Curlews, Hen Harriers and Marsh Fritillary butterflies. Many of these habitats are under threat from drainage, inappropriate grazing, lack of management and climate change.

Key

  1. Resident
  2. Passage
  3. Summer
  4. Winter
* This map is intended as a guide. It shows general distribution rather than detailed, localised populations.
UK distribution map for Lapwing
  1. Jan
  2. Feb
  3. Mar
  4. Apr
  5. May
  6. Jun
  7. Jul
  8. Aug
  9. Sep
  10. Oct
  11. Nov
  12. Dec

Where best to see them

A Lapwing stood on moorland
Wing Tips

Brilliant birds, month by month: what to see and where to go.

Your Lapwing questions answered

How can I identify a Lapwing?

They are a medium sized wader with broad, rounded wings. They have a dark, metallic green back and black breast. Adults have a long crest on the back of the head which can separate them from other waders. Their flight can appear quite floppy. Listen out for their electronic-sounding pee-wit call.

What does a Lapwing eat?

Lapwings eat a variety of invertebrates they find in and around the ground such as earthworms, leatherjackets, beetles and ants. Small frogs, snails and some plant materials will also be taken.

Where do Lapwings nest?

They are a widespread breeding bird, breeding mainly on farmland, wet grassland, fens and marshes. Males will make several scrapes on bare ground and the female will choose one to then line with grass and leaves.

When do Lapwings nest?

March - June, having just one brood.

How long do Lapwings live?

The average age for Lapwing is five years but the oldest ringed bird on record lived to 21!

Do Lapwings migrate?

Lapwings breeding in the UK are partial migrants. Many remain through the winter, but some migrate. Severe cold weather can also cause populations on the Continent to move from traditional wintering areas to the UK. In winter they will be seen more within lowland farmland and estuaries, and in cold weather will move to coastal areas.

Are Lapwings rare in the UK?

They are a widespread in the UK but unfortunately their breeding population has declined by 56% between 1995-2024, making them a Red Listed species.

Key facts